Attól függően, hogy mennyire sürgető lecserélni a már meglévő kazánunkat, választhatunk többféle opció közül. Általánosságban elmondható, ha nem azért azonnal lecserélendő a kazánunk, mert életveszélyes vagy javíthatatlanul elromlott, akkor is érdemes a 15-20 éves készülékek esetében már gondolkodni a kazáncserén.

Attól függően érdemes dönteni az opciók között, hogy mennyi időnk van a kivitelezés végét kivárni, milyen összeget tudunk költeni a kazáncserére és szükséges-e nagymértékben modernizálni az eddig használt fűtési rendszert.

A kazáncsere legrövidebb fajtája, az engedély nélkül is elvégezhető egyszerűsített kazáncsere. Ennek a lényege, hogy nem kerül nagyobb teljesítményű készülék a régi helyére, mint eredetileg is üzemelt, ezen kívül nem történik semmilyen módosítás a fűtési rendszer további részeiben. Így a tervezést és az engedélyeztetést nem kell megvárni, csak a mesterszakember kivitelezését. Az elkészült kazáncserét a mesterszakember fogja bejelenteni a szolgáltatónál is, egyúttal nyilatkozik arról is, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően készült el a munka. A kazánhoz tartozó kémény ellenőrzését a kéményseprő végzi, így a területért felelős kéményseprőipari szolgáltató bevonása szükséges kizárólag a mesterszakemberen kívül.

Az engedélyhez kötött kazáncsere esetében a már meglévő kazánunkat szeretnénk nagyobb teljesítményűre cserélni vagy a fűtési rendszer módosítására van szükségünk, legyen az bővítés vagy átépítés.  ez a kazáncsere jóval hosszabb folyamat, mint az egyszerűsített, és több szolgáltató bevonását is igényli. A fűtésrendszerben történő változásokról tervet kell készíteni, csak ezután lehetséges a készülék cseréjének a bejelentése. Az elkészült tervet külön engedélyeztetni kell a területileg illetékes gázszolgáltatóval, illetve érdemes önként nyilatkozatot kérni az illetékes kéményseprőipari szolgáltatótól is. Ha a tervet elfogadták, kezdődhet meg csak a kazán cseréje egy mesterszelővel. A beüzemelés előtt az illetékes gázszolgáltató még ellenőrzi az elvégzett munkát, és ha minden előírásnak megfelelőnek tartja, megtörténhet az átadása.