Biztosan találkoztál már azzal a kifejezéssel, hogy hipoallergén kutyatáp. Az emberekhez hasonlóan, sajnos a kutyáknál sem ritka az allergia. Fontos azonban tudni, hogy (ez is közös bennünk és négylábú barátunkban) a laikusok számára ételallergia ként emlegetett tünetek egy részében valójában nem eledel allergia, hanem intolerancia áll a háttérben. Itt a nem a táp a hangsúlyos, mivel nincs allergiás reakció, ezért ezek az esetek nem is javíthatók hipoallergén kutyatáp választásával. Intoleranciára legjobb példa az embereknél is előforduló laktóz intolerancia, ami az emésztőenzim hiányát jelenti. Táp allergia esetén azonban a kutya szervezetében túlzott immunreakciót vált ki az eledel valamelyik összetevője. Allergia esetén is csak az esetek 10-20%-ban van szó eledel allergiáról. Sokszor a kutya por vagy pollenallergiás. Pollenallergia esetén segíthet a diagnózis felállításában az esetleges szezonalitás.

Amennyiben tényleg eledel allergiával találkozunk, segítségünkre siethetnek a hipoallergén tápok. A hipoallergén eldelekben kevesebb allergiás reakciót kiváltó összetevő van, mint a hagyományos tápokban.

Tipikus allergiás tünetek!

Az olyan nyilvánvaló tünetek, mint a hasmenés, puffadás néha meglepőbb tünetek is utalhatnak arra, hogy a kutya eledel allergiával küzd és új táp szükséges számára.

Kényszeres, gyakori tappancs nyalogatás, fülvakarás, fülgyulladás, megváltozott szőrminőség mind-mind az eledel allergia tünete lehet. Ilyenkor ideje elgondolkoznunk rajta, hogy felkeressük állatorvosunkat! A fentiekből is látható, hogy a téma összetettsége miatt mindenképp orvoshoz kell fordulni gyanú esetén. Amennyiben az állatorvos megállapította, hogy eledel allergia okozza a problémát, nézzünk szét a minőségi hipoallergén kutya táp kínálat világában.