A házi vízmű nagyon kreatívan állítható össze, mivel a saját igényünkre szabható a szivattyú és a hidrofor tartály mérete. A szívóerőről egy kerti szivattyú, periférikus szivattyú vagy centrál szivattyú gondoskodik. Ha ügyelünk arra, hogy a szivattyú védve legyen a nedvességtől és a fagytól, akkor hosszú távon is elláthatja a feladatát.

Érdemes azonban megnézni a három összetevőt a vízműnél, és ezek főbb ismérveit.

Szivattyú

A házi vízmű szivattyú komponensénél olyan modellt kell beépíteni, amelyik nagy teherbírású, van szervízháttere és az alkatrész utánpótlása megoldott. Ezek általában nem a hipermarketekben vagy barkácsáruházakban látható tucattermékek, hanem szakosodott gyártók megbízható modelljei. A jó ár/érték arányú gyártók között megtalálható a Pedrollo, a Calpeda, az ESPA, a Leo vagy az Aquastrong. Utóbbi kettő ráadásul kínai gyártmány, de az eddigi tapasztalatok alapján minőségük magasan veri a megszokott kínai riválisok szintjét.

Hidrofor tartály

Ez a fémtartály felelős a víz tárolásáért, és gyakorlatilag a tartályon kívül egy előfeszítő membrán a része. Itt bele lehet tudni csapdahelyzetekbe, főleg a nem megfelelő anyagvastagságon szoktak spórolni. Érdemes kerülni a kínai hidrofor tartályokat, és inkább egy kicsit több pénzt rászánni, de akkor legyen normális tartályunk.

Vezérlés

A szivattyúhoz vezérlésre is szükség van, ami megfelelő nyomáskapcsolóval történhet. Ha ezen a komponensen spórolunk, akkor hamar besülhet. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mely komponenseket érdemes egymás mellé tenni, akkor szivattyú webáruházakban, szakboltokban lehet kérni, hogy a felhasználási területnek megfelelő házi vízművet állítsanak össze. Ekkor olyan szivattyú, hidrofor tartály és vezérlés jön a csomagban, amely biztosan megfelelő lesz az igényeinknek.

Általában jó ötlet elkerülni a túl drága darabokat, mert bár ezekhez van alkatrész utánpótlás, az olyan drága, hogy az árából egy komplett olcsóbb házi vízmű kijönne. Emiatt érdemes a középkategóriás árazású házi vízműveket megrendelni, mivel azok már megbízhatóan működnek, de szerviz esetén nem kell vagyonokat rájuk költeni.