Az ünnepi és vakációs időszakban hajlamosak vagyunk kissé elengedni magunk, egyrészt sokkal több savas, cukros ételt, italt fogyasztunk, az alkoholfogyasztásunk is megnő, és ha emellett ráadásul elhanyagoljuk a rendszeres fogmosást, bajba kerülhetünk. Ha csak egyszer-kétszer fordul elő, hogy este nem mosunk fogat, az önmagában nem befolyásolja jelentősen a fogakat, de az ismételt kihagyások negatív hatással lehetnek a száj egészségére. A szájhigiénia az ünnepek lejárta után mindenképp kiemelt figyelmet kell kapjon ismét, de az a legjobb, ha ünnepek alatt sem hanyagoljuk el!

Néhány fontos tanács, amelyeket nemcsak a fogorvosok mondanak, hanem amelyet minden olyan személy, aki figyelmet fordít a megfelelő szájhigiéniára és ezáltal a fogágybetegségek és fogszuvasodás megelőzésére, hatékonyan alkalmaz, a következő:

Az ünnepek alatt se hanyagoljuk a fogmosást, és mivel ilyenkor több olyan ételt és italt fogyasztunk, amelyek károsak lehetnek a fogaink egészségére, a napi kettő helyett inkább célozzuk be a napi háromszori fogmosást. Arra mindenképp figyeljünk, hogy étkezések vagy ivás után legalább félórát várjunk a fogmosással, mert különben több rosszat teszünk a fogainkkal, mint jót. A savas ételmaradékok vagy italok a fogzománcon fogkefével szétkenve még károsabbak, gyengítik, felsértik a zománcot, és zöld utat adnak a szuvasodásnak és más betegségeknek. Reggel a fogmosást mindenképpen evés előtt ejtsük meg, rögtön felkelés után, este pedig a legutolsó étkezés után legalább fél órával. A fogmosáskor ne dörzsöljük erősen a fogainkat, mert az is károsíthatja a zománcot, ínyt, inkább finoman, de alaposan, körkörös mozdulatokkal menjünk végig a fogainkon, a megfelelő technikával. Az elektromos fogkefék egyébként sokkal alaposabb tisztítást végeznek, mint a hagyományos fogkefék. Ha nem tudunk helyes technikával fogat mosni, vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy a technikánk jó, akkor inkább elektromos fogkefével mossunk fogat: ilyenkor a körkörös mozgatást nem mi végezzük, azt a fogkefe végzi el helyettünk, nekünk semmi más dolgunk nincs, csak a fogkefét egyenletesen végigvezetni a fogak külső-belső felszínén. Az elektromos fogkefék kis, kerek feje mindenhova hozzáférést biztosít, így még a leggyakrabban problémákat okozó hátsó fogakat is sokkal könnyebben elérjük vele, mint hagyományos fogkefe használatával.

Ünnepek idején és után napközben nyugodtan rágjunk el néhány cukormentes rágógumit, amely segít a nyáltermelésben, ezáltal segít kiüríteni a cukrot és a káros savakat a szájüregünkből. Ez nem pótolja semmiképp a fogmosást, de rásegít a jó szájhigiénia visszaállítására.

Az édességet főétkezés után együk, egyszeri alkalommal. Vagyis ne nassoljunk egész nap, mert az sokkal károsabb, mintha egyszerre falnánk fel ugyanazt az adagot. Nemcsak a fogainknak, hanem az emésztésünknek és általában az egészségünknek sem jó!

Ünnepek alatt és után se együnk túlzottan kemény, ragacsos ételeket, például száraz mézeskalácsot. A diós ételeknél figyeljünk oda, ne kerüljön héj darabka a süteménybe még véletlenül sem: ráharapva nemcsak kellemetlen perceket szerezhetünk, hanem akár hosszú távú fogászati problémákat okozhat egy emiatt letört fog, megsérült zománc.

Ünnepek alatt és után is (de alapvetően egyébként mindig) fokozottan figyeljünk oda a vízbevitelre. Rendszeresen igyunk meg egy-egy pohár vizet, oly módon, hogy a napi mennyiség legalább másfél-két liter legyen. A rendszeres vízfogyasztás segít kiöblíteni a szájüregünkből a cukrot, a káros savakat és az élelmiszer darabkákat is.

A fogakról a betegségek megelőzése érdekében mindig el kell távolítani a lepedéket, de ez nem elég. Rendszeresen figyeljünk oda a nyelvünk tisztítására is, hogy ne maradjanak rajta baktériumok.

A napi háromnál többszöri fogmosás nem ajánlott, ám még tehetünk valamit, amivel a szájhigiéniánkat visszaállíthatjuk ünnepek után. Használjunk akár napközben többször is szájzuhanyt, vagy öblítsük ki a szánkat vízzel! Ezáltal is sokat tehetünk szájüregünk és fogaink egészségének megőrzéséért.

Ha mégis ünnepek alatt vagy közvetlenül utána fogászati problémákat észlelünk, minél hamarabb foglaljunk időpontot fogorvosunknál.