Nagyon sokat hall az ember mostanság arról, hogy folyamatosan változnak a napelem telepítési szabályozások és hogy ember legyen a talpán, aki folyamatosan képben tud maradni és mindig frissek az infói. Én megmondom őszintén, hogy már ott lemaradtam, hogy igazából a napelemek működését sem ismerem teljes mértékben. Ezért arra szántam egy délelőttöt, hogy a kíváncsiságomat előtérbe helyezve utánajártam ezeknek a mágikus elemek működésének. A napelemrendszer.info oldal pedig mindebben igen nagy segítségemre volt, hiszen ott mindenre választ találtam a működéstől egészen az aktuális elszámolási formáig.

Szóval, a napelem működése nagyon bonyolultnak látszó dolog: rengeteg kábel, rengeteg fekete tábla és hát akkor, hogy lesz a fekete táblákból áram?! A válasz mégis sokkal egyszerűbb ennél. A napelemek olyan anyagból készültek (rendszerint monokristályos szilíciumból, vagyis szilícium egykristályból), amelyek úgynevezett piezoelektromos tulajdonságúak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a napsugárzás hatására a benne lévő atomok mozgásba jönnek, rezegni kezdenek és ebből a rezgésből aztán áram indukálódik a „mocorgás” hatására. Ezt az áramot mi, leleményes emberek szépen felvesszük és az inverter segítségével átalakítjuk a váltóárammá, az egyenáram helyett. Ez a váltóáram pedig már csak annyit kell, hogy tudjon, hogy egy kábelen keresztül bejusson a házunkba és ellásson minket a napelem zöld energiájával. Ennyire egyszerű az egész!

A napelemrendszer.info oldalon persze ennél sokkal pontosabban és szakmaibban megfogalmazva írják le a folyamatot, de ez van, ők a napelem szakemberek, nem én. Ha érdekesnek találjátok az írásomat, akkor feltétlenül keressétek fel az oldalukat, hogy még többet tudjatok meg a napelem témáról, mert itt aztán pályázat, telepítés, működés: mindenről szó esik.